Uutiset

Uuden puheenjohtajan tervehdys

7.1.2018

Hyvät SMPS Turun Meripelastusyhdistys ry:n jäsenet,

Vuosi on vaihtunut, ja samalla harteilleni laskeutui puheenjohtajan velvollisuudet. Otan tehtävän vastaan nöyränä ja kiitollisena luottamuksesta. Isoimman kiitoksen ansaitsee Antti Kellosalo, joka pääsee nyt neljän puheenjohtajavuoden jälkeen nauttimaan ansaittua lepovuoroa vastuullisista tehtävistä.

Uusi puheenjohtaja p/r Jenny Wihurin kannella vuonna 2015

Yhdistys on ehkä paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Olemme viranomaisten silmissä uskottava ja luotettava kumppani, jolle annetaan hoidettavaksi haastavia tilanteita. Yhdistyksen vapaaehtoiset tekivät vuonna 2017 paljon töitä veneilijöiden ja saariston asukkaiden turvallisuuden hyväksi. Tehdyn työn määrä näkyy hyvin työtunneissa: Avustus- ja meripelastustehtävissä tehtiin viime vuonna noin 1500 miestyötuntia. Heinäkuun Tall Ships Races-tapahtumassa puolestaan tehtiin yhden viikon aikana noin 1700 miestyötuntia. Tuntimäärät olisivat luonnollisesti suuremmat, jos mukaan laskettaisiin kaikki koulutuksissa, harjoituksissa ja valmiuden ylläpitämisessä tehdyt tunnit. Yhdistyksellä on siis hyvä syy olla ylpeä saavutuksistaan!

Toimintamme perusluonteeseen tuntuu kuuluvan muutos. Vuonna 2018 yhdistys tekee asioita, joita kymmenen vuotta sitten ei pidetty mahdollisena, tai josta vain haaveiltiin. Omasta näkökulmastani muutos on ollut positiivista: Toiminta on suunnitellumpaa ja koulutus on täsmällisempää kuin 2006, jolloin itse aloitin harrastuksen parissa. Puheenjohtajana koenkin, että menestyäkseen yhdistyksen täytyy aktiivisesti seurata toimintaympäristönsä muutoksia ja kyettävä mukautumaan tilanteen mukaan.

Yksi lähivuosien mahdollisista muutoksista on alustukikohdan muutto Hirvensalon Latokarista. Latokarin satama-alue on kaavoitettu asuntorakentamiselle, joten lähtö alueelta tulee ennemmin tai myöhemmin. Vaikka varmaa tietoa Latokarin tyhjentymisestä ei ole, kannattaa yhdistyksen olla itse aktiivinen alustukikohdan etsinnässä. On parempi muuttaa pois omaehtoisesti kuin pakotettuna ja yllättäen. Viime vuosina yhdistyksessä onkin pohdittu erilaisia vaihtoehtoja Latokarille ja Pitkäkarin päivystystukikohdalle. Puheenjohtajana otan tehtäväkseni näiden pohdintojen saattamisen päätöksentekoon.

Oli yhdistyksen pelastusalusten kotisatama tulevaisuudessa mikä tahansa, tulee muutto Latokarista olemaan taloudellinen voimainponnistus. Puheenjohtajan ja hallituksen tehtävä onkin varmistaa, että yhdistyksellä on käytössään riittävät resurssit vapaaehtoisen meripelastustyön hoitamiseen. Te yhdistyksen jäsenet olettekin hyvin tärkeässä roolissa vapaaehtoisen meripelastuksen rahoittamisessa. Jäsenmaksut muodostavat huomattavan osan yhdistyksen tuloista, mahdollistaen näin ollen toiminnan. Haasteenamme onkin tunnettavuuden lisääminen ja sponsoreiden etsiminen.

Haluaisinkin haastaa nyt teidät jäsenet mukaan talkoisiin, sillä jo pienikin työpanos voi olla ratkaiseva. Jos esimerkiksi kymmenen ihmistä onnistuu myymään kukin yhden koko sivun mainoksen yhdistyksen Otkantti-lehteen, tuo se tuloja lisää 3000€! Kaikki apu otetaan kiitollisena vastaan.

Edessäni on kaksi työntäyteistä, haastavaa ja mielenkiintoista vuotta yhdistyksen puheenjohtajana. Halua hoitaa tehtävääni avoimesti ja olla helposti tavattavissa. Varaan kerran kuukaudessa yhden illan puheenjohtajan toimistopäivystystä varten, jolloin olen tavattavissa kasvotusten. Ensimmäisen päivystyksen toteutan maanantaina 22.1. klo 18:00-20:00 yhdistyksen kerhotilassa Ankkuriplassilla. Tervetuloa!

Hyvää alkanutta vuotta toivottaa,

Heikki Laurila
puheenjohtaja

Subscribe to Uutiset
Tekninen toteutus: W3 Group