Toiminta

 

Vapaaehtoinen meripelastustoiminta

Vapaaehtoista meripelastustoimintaa Suomessa organisoi vuonna 1897 perustettu Suomen Meripelastusseura. Seuralla on kattava pelastusasemien verkosto Hankoniemestä Inarijärvelle. Seuraan kuuluvissa 58:ssa yhdistyksessä on jäseniä yli 18 000.

 

Toiminta merellä

Turun Meripelastusyhdistys suorittaa tehtäväänsä - ihmishenkien pelastamista ja merellä liikkujien avustamista heidän vaara- ja ongelmatilanteissaan - neljällä käytössä olevalla pelastusaluksella - p/v Otkantilla ja p/v ABSOlla sekä p/v Arvinsilmällä sekä p/v Loistokarilla.

Alukset ovat toimintavalmiina asemapaikallaan Latokarissa purjehduskauden, joka alkaa huhtikuun lopussa ja jatkuu aina marraskuun loppupuolelle asti. Viikonloput, perjantai-illasta sunnuntai-iltaan, alukset partioivat Saaristomeren alueella. Arkipäivinä ne ovat puhelinpäivystyksessä ja lähtövalmiudessa noin tunnin kuluessa hälytyksestä.

Ajetun matkan määrä kertoo, että yhdistyksen alukset merenkulkijoita auttaakseen ovat kulkeneet matkan, joka ulottuisi yli seitsemän kertaa maapallon ympäri.

Alusten miehityksen muodostaa päällikkö ja 1-3 henkinen kokenut miehistö. Alusten miehistössä sekä huolto- ja varustelutehtävissä toimiikin yhteensä yli 100 vapaaehtoista henkilöä, vanhoja kokeneita konkareita ja nuoria aloittelijoita. Mukana on myös paljon naisia.

 

Miten aluksiin saa yhteyden?

Länsi-Suomen Merivartioston meripelastuskeskus (MRCC) ohjailee myös vapaaehtoisten meripelastajien toimintaa ja on kaiken aikaa tietoinen alusten sijainnista ja valmiudesta.

Meripelastuksen valtakunnallinen hälytysnumero on 0294 1000. Numero on sama koko Suomen rannikkoalueella ja puhelu ohjautuu automaattisesti lähimpään meripelastusjohtokeskukseen. Suuntanumeroa ei tarvitse eikä pidä käyttää.

Myös yleiseen hätänumeroon 112 soitetut merihätätapaukset ohjataan meripelastuskeskukseen. VHF-radiopuhelimella alukset päivystävät kulussa ollessaan ympäri vuorokauden yleistä hätä- ja kutsukanavaa 16.

Yhdistyksemme aluksiin saat yhteyden joko VHF-radiopuhelimella tai GSM-puhelimella.

 

Talous

Yhdistyksen toiminta rahoitetaan kokonaan jäsenistön omatoimisesti keräämillä varoilla ja jäsenmaksutuloilla sekä lahjoituksilla. Varojen hankkimiseksi järjestetään erilaisia tempauksia, keräyksiä, huveja jne. Yhdistys ei saa vakituisia määrärahoja valtion tai kuntien budjettien kautta. Yhdistyksen toimintakustannukset vuonna 2009 olivat 60 000 euroa.

 

Jäsenet

Yhdistyksen jäsenmäärä on noin 2 000 henkilöä. Jäsenistö koostuu merenkulun harrastajista ja ammattilaisista.

 

Tekninen toteutus: W3 Group